Porast izvoza iz BiH u Norvešku, u pripremi novi poslovi

U protekle dvije godine osjetan je porast izvoza iz Bosne i Hercegovine u Norvešku, što potvrđuje i primjer firme iz Janje BOSNOR d.o.o., koja je nedavno isporučila veće količine građevinskog materijala iz BiH, a za potrebe izgradnje objekata u blizini Osla.

Uvoznik je norveška firma  DINAS BYGG OG SANITAER AS koja se, između ostalog, bavi i građevinarstvom. Direktori „Bosnora“ Suad i Amel Šabanović pojašnjavaju da je ovo samo početak i da je ova prva pošiljka robe u iznosu od 10 miliona norveških kruna samo uvertira u dugoročne poslovne aktivnosti u ovoj skandinavskoj zemlji.

Posebno naglašavaju potencijal bh. firmi, od kojih su mahom kupili građevinsku robu. Dodaju da planirana izgradnja tri zgrade sa po pet stambenih jedinica je nešto što se može koristiti kao primjer za norveško tržište koje je u potražnji za ovim vrstama usluga.

Šabanovići kažu da da je kompletna radna snaga na ovom projektu, takođe, iz BiH, te da će „Bosnor“  u Janji uskoro početi praviti dijelove za montažne kuće, koje će ponuditi na norveško tržište, a u pripremi je i proizvodnja namještaja za izvoz.

“Ovo je jedan lijep primjer kako se uz adekvatnu analizu tržišta može brzo doći da zadovoljavajućih rezultata. Protekle godine su to bili staklo i čelične konstrukcije. Ti segmenti nisu  ni izbliza iscrpljeni, a tu su i mnogi drugi. Ovo je nadalje dokaz da čak i pored nimalo jednostavnih okolnosti kojima su naši preduzetnici izloženi oni mogu biti itekako konkurentni na zapadu. Građevinski sektor je samo početak.  Ambicija nam je da se ova inicijativa kroz udruženje BiH preduzetnika u Norveškoj proširi i na druge, sofisticiranije segmente privrede, kao što je IT sektor, ističe ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević, dodajući da ambasada prati želje, rad i planove bh. preduzetnika u cilju što bolje podrške.

On očekuje da će Norveška olakšati administrativne uslove prilikom apliciranja bh. radnika za radne dozvole u toj državi.

“S tim u vezi, potrudili smo se da započnu bilateralne konsultacije između dva ministarstva vanjaskih poslova, pa i da konkretno ova tema bude jedna od tačaka. Da nema, recimo te prepreke, zasigurno bi angažman, poput ovoga, bio znatno masovniji, tako da trebamo stremiti ka tome” ističe Makarević i za narednu godinu najavljuje tematski biznis forum između BiH i Norveške, koji će biti u organizaciji ministarstva vanjskih poslova.

(Fena)