SKB Mostar dobija savremenu opremu za dijagnostiku epilepsije

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić uručiće u danas u 12 sati Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar savremenu opremu za dijagnostiku epilepsije i Parkinsonove bolesti.

Savremeni EEG uređaj s pripadajućom opremom za uspostavljanje video EEG monitoringa biće uručen Klinici za neurologiju, kao i Odjelu za neuropedijatriju SKB-a Mostar.

“Zahvaljujući ovoj savremenoj opremi, unaprijediće se dijagnostika i tretman pacijenata sa farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti, ali i direktno umrežavanje sa referentnim centrom u Zagrebu, zbog čega pacijenti iz Federacije BiH više neće morati ići u susjedne zemlje, nego će ovu uslugu moći dobiti u Federaciji BiH”, saopšteno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Navedena oprema nabavljena je u okviru NeurNet projekta „Mreža za zbrinjavanje bolesnika sa farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti“. Radi se o prekograničnom projektu sufinansiranom od strane Evropske komisije u okviru “Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora”.

(Fena)