Za spas prirode

Niko toliko ne fotografiše ugroženu prirodu i njena stvorenja, kao fotograf Sebastiao Salgado, koji je ovih dana nagrađen Nagradom za mir, Njemačkih knjižara.

Sebastiao Salgado ovogodoišnji dobitnik Nagrade za mir, je umjetnik koji se fotografijama bori sa socijalnu pravdu i mir, te požuruje globalnu raspravu o zaštiti prirode i klime. Istovremeno je sa njegovim institutom „Instituto Terra“ je stvorio pogon, koji direktno doprinosi oživljavanju biološke raznolikosti  i ekosistema.

Njegove fotografije objavljene su na brojnim izložbama i u knjigama, a na svim fotografijama se fokusira  na ljude iskorijenjene ratovima, ili klimatskim katastrofama, kao i na one koji su čvrsto ukorijenjeni u svom prirodnom okruženju. Na taj način, Salgado senzibilizuje ljude širom svijeta na sudbine radnika i migranata. kao i za životne uslove domorodačkih naroda.

Fotograf konsekventno objavljuje samo crno bijele fotografije, kao homage veličini prirode. čineći na taj način razorenu Zemlju, poput njene krhke ljepote, te nam daje priliku da shvatimo šta je ona kao životni prostor koji ne pripada samo nama i koji moramo sačuvati.

Sebastiao Salgado rođen je 1944. godine u Aimoresu, u saveznoj državi Minas u Brazilu. Odrastao je na jednoj velikoj stočnoj farmi u prašumi, a kasnije je studirao ekonomiju. Za vrijeme brazilske vojne diktature, uključio se u pokret lijeve opozicije, zbog čega je morao emigrirati u Pariz 1969. godine. Od 1971. godine je kao ekonomista nadgledao razvojne projekte u Africi. Tu je otkrio svoju strast prema fotografiji. Te se 1973. godine odrekao svoje profesije i počeo raditi kao fotograf. Od 1990. godine, Salgado se sve više okreće fotografiji pejsaža. Tako su nastala njegova djela „Africa“ 2007. i „Genesis“ 2013. godine. Posebno je u knjizi „Genesis“ podijelio svoje utiske o netaknutoj prirodi, životinjama koje tamo žive, kao i o izolovanim ljudima koji tamo žive, sa njihovim izvornim kulturama. kako bi pokazao kako je svijet postao krhak.

U prilogu nekoliko fotografije iz knjige „Genesis“:

Na sjevernom kraju Zemlje

Fotografija prikazuje arktičke planine u najsjevernijem nacionalnom parku SAD, na Aljasci, napravljena 2009. godine.

Ugrožena idila

Salgado je bezbroj puta dolazio među plemena urođenika, kao na slici, u džunglama Brazila.

Odrpani radnici

Nadničari u rudniku zlata Serra Palada

Udaljene regije

Djeca se kupaju u rijeci Caru na sjeveru Brazila

Najveća kopnena životinja

Slon u sunčanoj izmaglici u Zamibiji

Arhaično stvorenje

Divovska kornjača na ostrvima Galapagos

U svijetu pingvina.

Cijela prirodna staništa životinjskih i biljnih vrsta su ugrožena

(focus)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)