Za spas Zemlje

Američki fotograf David LaChapelle (56) svoja stvorenje iz fantazije postavio je pred kameru. Modele je fotografisao na havajskom rajskom ostrvu Maui.

Njegovu viziju spasenja zemlje, uokvirio je u seriju fotografija pod nazivom “Earth CelebrAction”, „U slavu Zemlje“, kojima slavi prirodu i poziva ljude da čuvaju svoju okolinu.

U dvanaest slika je ispričao priču, u kojoj ne nastaju klimatske promjene i nedostatak resursa. Mogu se vidjeti nebo, more, polarna zvijezda, bujne prašume, spektakularni slapovi i vrlo lijepi ljudi.

Dvanaest fotografija su dijelovi kalendara, koji je kompanija kafe Lavazza ponudila kao ograničeno izdanje. Prihod od prodaje biće upućem u fond za pošumljavanje amazonske prašume.

La-Chapelle je ostao vjeran svom stilu, blistave pop fotografije devedesetih: malo kiča, malo seksa, blještavi, šareni, upadljivi i groteskni kostimi.

Samo, što je ovog puta umjetnik apokalipsu zamijenio rajskim vrtom, što je ujedno i znak njegovog povlačenja.

Bivši veliki radnik, umjetnik, preselio se, 2006. godine, iz Los Anđelesa na ostrvo Maui, na Hawajima, u čijoj neposrednoj blizini se nalazi Nacionalni park Haleakala.

(focus)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)