Mostarske mažoretkinje učestvovale na seminaru TWIRLA u Sloveniji

Mostarske mažoretkinje  učestvovale su na seminaru mažoretkinja i twirlinga  u Početrteku, Termama Olimia  Sloveniji, u organizaciji Slovenskog mažoret i twirling saveza  MTZS, kao jedini mažoret tim iz Bosne i Hercegovine.

Ovaj seminar slovi kao jedan od prestižnih seminara upravo zbog  kvaliteta predavača koji su nosioci ovogaseminara, a koji su svjetski prvaci u svojoj struci.

Ovaj seminar se svake  godine održava  kao uvertira u plesnu sezonu, te svojim polaznicima pruža jednu široku platetu novih vještina, znanja, te svakog polaznika educira ne samo u plesnom smislu, nego i podiže nivo fizičke spremnosti na jedan viši nivo.

Ove godine, glavni predavač je bio  svjetski prvak u twirlingu  Suichi Kawazu iz Japana,  a uz njega tu su bili Tihomir Bendelja iz Hrvatske (twirl), zatim stručnjakinja za Jazz dance Živa Laterner i treneri sa DIF-a educirani isključivo za twirling od kojih bi istakli Leona Omerzu iz Slovenije.

Mažoretkinje su jedan komplekasan vid aktivnosti za koji su potrebne ozbiljne kondicione pripreme, vježbe koje su upravo za Mostarske mažoretkinje osmislili stručnjaci DIF-a za rad sa plesačima, i to isključivo specijalizovanim za mažoret i twirl ples. Radi se sa vrhunskim jazz dance učiteljima, kao i što se radi sa osnovama baleta. A uz sve to, najbolji svjetski stručnjaci i svjetski prvak u radu sa štapom za mažoretkinje, jedni su od predavača ovoga seminara. Kvalitet i pravilan razvoj kako fizičke tako i psihičke pripreme za djevojke u timu Mostarskih mažoretkinja od izuzetne je važnosti.

Mostarske mažoretkinje su još u prošloj godini  po prvi puta učestvovale na ovom seminaru sa manjom delegacijom, a ove godine su ponosne što su uspjele omogućiti većem dijelu svog seniorskog tima i trenerima da prisustvuju na jednom od najjačih seminara koje su u svojoj karijeri imale prilike učestvovati

Mažoret ples sam po sebi jedna je specifična kombinacije plesa i sporta i kao u svakom sportu potrebna je disciplina, mnogo rada, fizičke spreme, a ovaj seminar nas je dodatno edukovao i dao im vjetar u leđa da samo napredovanjem mogu postići vrhunske rezultate .

Odlazak na ovaj seminar realizovan je zahvaljujući Ministarstvu civilnih poslova BIH, koji je prepoznao kvalitet rada Mostarskih mažoretkinja.

(NovaSloboda.ba)