Zajedničkim radom u okviru prdmeta “Terra”, na Palama pronađeno tijelo nestale osobe

Na lokalitetu Radonjići u opštini Pale, danas je, uz naredbu Suda BiH, a pod nadzorom Tužilaštva BiH, počeo proces ekshumacije, prilikom koga su pronađeni posmrtni ostaci jedne nepoznate osobe, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Na mjestu događaja prisutne su stručne osobe iz Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Instituta za sudskumedicinu Univerzizeta u Sarajevu, forenzičar Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) i policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-a RS-a PU Istočno Sarajevo, koji osiguravaju lokaciju ekshumacije.

Nakon iskopavanja, posmrtni ostaci biće upućeni na dalju obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize, kako bi se utvrdio identitet osobe kojoj pripadaju pronađeni posmrtni ostaci.

Današnji pronalazak posmrtnih ostataka rezultat je zajedničkog rada Tužilaštva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Instituta za nestale osobe (INO) BiH, u okviru predmeta pod nazivom “Terra”, koji se vodi u Tužilaštvu BiH s ciljem da se zajedničkom razmjenom informacija i analitičkih podataka, dođe do informacija o lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci osoba nestalih u proteklom ratu.

M. N.

(NovaSloboda.ba)