Članovi Predsjedništva BiH susreli se sa švedskom princezom Victorijom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik primili su krunsku princezu Viktoriju, prestolonasljednicu Švedske i princa Daniela od Švedske, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik izrazili su zadovoljstvo posjetom švedske kraljevske porodice i zamjenice premijera Isabelle Lövin i zahvalili za kontinuiranu podršku i angažman Švedske kroz brojne razvojne projekte.

Svrha posjete je da se ojačaju već dobri odnosi dvije zemlje, naglase snažne veze i potencijal za nastavak saradnje u korist svih u BiH, rečeno je prilikom susreta. Sagovornici su se složili da brojna dijaspora, koja je dobro integrisana u švedsko društvo, doprinosi ukupnom razvoju ekonomske i kulturne saradnje.

Članovi Predsjedništva BiH pozdravili su angažman visoke švedske delegacije na temama od zajedničkog interesa za sve građane u BiH, a to su klimatske promjene, zaštita životne sredine, inovacije i preduzetništvo, te učešće mladih. Švedska vlada je podržala izradu zajedničke strategije za zaštitu okoline, koja će se bazirati na smanjenju zagađenja vazduha i ublažavanju efekata klimatskih promjena. To je globalni problem, na kome možemo svi sarađivati, zaključeno je prilikom susreta.

S. R.

(NovaSloboda.ba)