Hrvatska policija spasila devet migranata zatočenih u drvenom sanduku

Policajci Policijske uprave vukovarsko-srijemske spasili su u utorak devet migranata – tri muškarca, dvije žene i četvoro maloljetnika, zatočenih u drvenom sanduku u teretnom vozilu, kojim je upravljao krijumčar iz Ukrajine.

Na autocesti Zagreb-Lipovac, u blizini odmorišta Rastovica, policija je prilikom kontrole u teretnom prostoru Volkswagen Craftera poljskih registracija uočila sanduk načinjen od građevinskih ploča iverja kakav se koristi za prevoz dijelova mašina. Sanduk je bio zatvoren vijcima, a iz njega su dopirali uznemireni glasovi više osoba. Njegovim otvaranjem pronašli su i vjerovatno spasili živote devetoro stranih državljana, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

Naime, u trenutku otvaranja sanduka, policijski službenici osjetili su znatno povišenu temperaturu i ustajali vazduh. Osobama je odmah ponuđena ljekarskaka pomoć, dok je Centar za socijalnu pomoć maloljetnicima imenovao posebnog staratelja.

Daljim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su svi strani državljani nezakonito prešli državnu granicu Hrvatske. Sedam članova porodice iz Irana izrazili su namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom, dok su dva državljana Iraka ovu mogućnost odbila, te su smješteni u Tranzitno-prihvatni centar za strance u Tovarniku do okončanja postupka.

Vozač teretnog vozila, 21. godišnji državljanin Ukrajine, uhapšen je zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela protivzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj i nad njim se provodi kriminalističko istraživanje, prenosi Hina.

S tim krivičnim djelom se u vezu dovode i 24. godišnji i 25. godišnji državljani Poljske, koji su uhapšeni na graničnom prelazu Macelj i privedeni u PU vukovarsko-srijemsku.

(Fena)