Mostarski studenti predstavili dva trkaća bolida

FSRacing Team prvi je i jedini studentski tim iz BiH, koji se bavi izradom trkaćih bolida. Osnovali su ga 2013. godine studenti Fakulteta mašinstva i računarstva Sveučilišta u Mostar i do sada su izradili dva bolida, s kojima su učestvovali na međunarodnim takmičenjima.

“Tim broji četrnaest članova. Iza sebe imamo dva izgrađena bolida, s prvim smo išli u Češku na takmičenje 2015. godine, a s drugim smo učestvovali 2019. godine na takmičenju u Italiji i Rijeci, gdje smo ostvarili odlične rezultate”, rekao je voditelj projekta “Formula Student” FSRacing team Filip Sabljić na medijskoj prezentaciji projekta.

Po njegovim riječima, projekat je pokrenut kako bi se mostarskim studentima omogućila sinteza teorijskog znanja stečenog na fakultetu i praktičnog rada. U izradi bolida, studenti su imali priliku razvijati dodatne vještine u konstruisanju, marketingu i timskom radu, te ujedno promicati inovativnost i izvrsnost u inženjerstvu.

“Projekat ‘Formula Student’ prisutan je širom svijet i povezan je s autoindustrijom. Studenti iz najboljih timova ovog projekta zaposleni su u Formuli 1 i u poznatim auto kućama”, istakao je Sabljić.

Jedan od članova tima Josip Šimić rekao je da studenti učestvovanjem u ovom projektu dobijaju iskustvo, koje će im biti od velike pomoći prilikom traženja posla.

“Zahvaljujući stečenom iskustvu, vrata u kompanijama autoindustrije i industrije općenito širom su nam otvorena. Stekli smo veliko iskustvo, naučili smo se nositi s vremenskim rokovima i donositi odluke u teškim trenutcima”, kazao je Šimić.

Dekan Fakulteta mašinstva, računarstva i elektrotehnike Željko Stojkić izrazio je zadovoljstvo što se na Sveučilištu u Mostaru uspješno provodi ovakav projekat.

“Radi se o studenskim projektima, kakvi su uobičajeni u zemljama okruženja i sve evropske zemlje imaju svoje timove. Naši studenti uspjeli su se ugurati u tu kategoriju i pokazali su da se mogu nositi sa svim problemima i ograničenjima”, istakao je dekan Stojkić.

(Fena)