Vučić zbog protesta ušao na TV na sporedan ulaz

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić morao je u utorak naveče ući na sporedan ulaz u zgradu RTV Srbije, ispred koje se okupilo dvjestotinjak demonstranata. navodeći da protestujuzbog vladine kontrole medija.

Ali, nakon pojave Vučićevih pristalica došlo je do naguravanja i fizičkog sukobljavanja, zbog čega je opozicioni Savez za Srbiju (SZS) u srijedu optužio srbijanskog predsjednika da je “suspendovao državu”, prenosi Hina.

Dio demonstranata. okupljenih u inicijativi “1 od 5 miliona”, okupio se ispred zgrade Radiotelevizije Srbije (RTS), na kojoj je gostovao srbijanski predsjednik, navodeći da žele Vučiću “postaviti neka pitanja koja RTS neće postaviti”, aludirajući na neslobodu medija. Ali, pred zgradom televizije ubrzo se pojavilo i 30.tak Vučićevih pristalica, koji su krenuli na demonstrante, pri čemu je došlo i do fizičkog sukobljavanja.

Opozicioni Savez za Srbiju (SZS) optužio je u srijedu predsjednika Vučića da je „suspendovao državu“ i njene institucije, jer je tokom protesta ispred zgrade RTS-a, kako navode, „izveo plaćene kriminalne sgrupe i parapolicijske formacije“.

Savez u saopštenju navodi da je Vučić, uoči svog intervjua za RTS, na najavljenu akciju studenata beogradskog univerziteta nazvanu „Pitajte Vučića ono što RTS neće“ odgovorio „suspenzijom zakona, institucija i same države“.

Takođe, ističe da je studentska akcija u svim medijima pod Vučićevom kontrolom proglašena „ugrožavanjem bezbjednosti predsjednika“, „najavom atentata“, „pozivom na linč predsjednika“ i „nadolazećim fašizmom“.

„Vučić je na ulice Beograda izveo plaćene kriminalne grupe i parapolicijske formacije, koje su formirale kordon sa svih strana zgrade RTS“, blokirale ulaze u RTS i, kako navodi SZS, odbijajući pokazati službene legitimacije, “sprječavali građane da se slobodno kreću, a medije da izvještavaju s lica mjesta”, te su fizički napali i tukli prosvjednike.

Savez je upozorio građane Srbije i međunarodnu javnost kako ti Vučićevi postupci „jasno ukazuju na njegovu spremnost da izazove sukobe između građana i njegovih paramilitarnih privatnih falangi, od kojih će se građani biti prinuđeni braniti“.

Pitanja koja nisu mogla biti postavljena

Udružwnjw „Jedan od pet miliona“, koje već 11 mjeseci, uz povremeno učestvovanje opozicionih stranaka, organizuje protestne šetnje protiv vlasti Aleksandra Vučića, pozvala je u utorak naveče na prosvjed ispred RTS-a, uoči najavljenog Vučićeva intervjua u emisiji „Upitnik“.

Tri su studentice namjeravale stati na svaki od tri ulaza u RTS i čekati Vučića, kako bi mu postavile pitanja koja mu „ne postavljaju u namještenim intervjuima“.

Taj performans podržalo je i nekoliko čelnika opozicionog Saveza za Srbiju, ali ga je blokadom dva ulaza u RTS spriječila grupa ljudi, za koje SZS tvrdi da su pripadnici Vučićeve „privatne paramilitarne falange“.

Vučić je u intervjuu za RTS optužio demonstrante da su organizovali „protivzakonit skup“, ustvrdivši kako je spreman odgovoriti na svako pitanje, ali drži da nije rješenje nekome ograničiti kretanje i da su to maniri „ideologije fašizma“.

„To je fašizam“, poručio je Vučić, naglasivši kako se protiv njega „teško boriti“ i da mu je „savjest čista“.

Na optužbe da je otac ministra policije Nebojše Stefanovića umiješan u trgovinu oružjem, Vučić je kazao da su to izmišljene afere i poručio da su i on i Stefanović spremni podvrgnuti se detektoru laži, a da će ministar Stefanović i njegov otac, ako su prekršili zakon, odgovarati pred licem pravde.

Vučić je najavio da će se u dogledno vrijeme povući iz politike, ali da ga opozicija nikad neće pobijediti na izborima.

(Fena)