Značajan broj policijskih snaga biće poslat u Kataloniju

Značajan broj snaga bezbjednsoti biće će poslat u Kataloniju uoči sedmičnih parlamentarnih izbora, kako bi se osiguralo da protesti, koji su uzdrmali špansku regiju, ne naruše izborni proces, rekao je u srijedu vršilac dužnosti premijera Pedro Sanchez.

Katalonski separatizam i višesedmični protesti koji su izbili u regionalnoj prijestonici Barseloni nakon izricanja zatvorskih kazni devetorici katalonskih čelnika sredinom oktobra, ponovno su bačeni u centar pažnje.

Vlasti se spremaju za proteste protiv nezavisnosti uoči glasanja, koji bi potencijalno mogli postati nasilni, rekli su izvori vlade i socijalističke stranke prošle sedmice.

“Rasporedili smo značajan broj snaga državne bezbjednosti kako bi osigurali mir u danu u kome građani i njihov glas moraju biti u centru pažnje”, rekao je Sanchez za javnu radioteleviziju RNE.

Glasnogovornik nacionalne policije u Barseloni rekao je da je policija raspoređena u Kataloniju, kako bi se “pojačale snage bezbjednsoti u slučaju potencijalnih nemira, poput blokade biračkih mjesta”.

(Fena)