Čović – Izetbegović: Stavovi približeni, konačnog dogovora još nema

Sastanak delegacija HDZ BiH i SDA završio je bez konkretnog dogovora o nastavku procesa formiranja vlasti na svim nivoima, a najveći pomak, kako su kazali predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, postignut je na “približavanju stavova” i “relaksiranju atmosfere”.

“Ništa dramatično novog nema, ali ima dobra atmosfera između HDZ-a i SDA. Ima spremnosti da se krene u kompromis po pitanju vrlo značajnih stvari, kao što je Izborni zakon, implementacija presuda suda iz Strasbourga i Ustavnog suda. O detaljima ne mogu pričati ali, evo, to je novo”, izjavio je nakon sastanka na zajedničkoj konferenciji za novinare Bakir Izetbegović.

Dragan Čović složio se kako je atmosfera sada puno bolja, te da se, ako se nastavi s približavanjem stavova i stvaranjem atmosfere povjerenja, može napraviti “vidan iskorak”.

“Mislim da ćemo u tom duhu nastaviti razgovarati. Sljedeće sedmice napravićemo zajednički kolegij oba doma Parlamenta BiH, kako bi mnoge tema koje nas još opterećuju stavili na sto i našli rješenja”, kazao je Čović.

Dodao je kako se sljedeće godine, u vrijeme predsjedanja Republike Hrvatske Evropskom unijom, kada se bude odlučivalo o kandidatskom statusu Sjeverne Makedonije i Albanije, Bosni i Hercegovini pruža šansa da bude u tom paketu, a jedina prepreka tome je, po Čovićevim riječima, uspostavljanje vlasti i definisanje planova za evropsku budućnost BiH.

Čović i Izetbegović složili su se da dok traju stranački pregovori njihovi predstavnici u izvršnoj vlasti na svim nivoima nastave raditi i rješavati probleme. kako bi se ekonomsko i socijalno stanje stabilizovalo.

“Dogovorili smo se da svakodnevni život, odnosno da funkcionisanje vlada na svim nivoima ne smije biti dovedeno u pitanje. Rezultati rada tih vlada nisu loši. Sve u BiH napreduje po stopi od tri do pet posto, BDP, industrijska proizvodnja, broj turističkih posjeta, broj zaposlenih. Federaciju pretvaramo u veliko gradilište, ali ako ne napravimo novu vlast doći će do usporavanja i zaustavljanja”, istakao je Izetbegović.

Po njegovim riječima, ono u čemu se HDZ BiH i SDA ne slažu je pitanje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u. HDZ BiH smatra kako se to pitanje nije trebalo vezati za uspostavuljan je novog saziva Vijeća ministara BiH, dok SDA smatra kako je to pitanje zaštite ustavno-pravnog konstrukta države i zaštite vladavine zakona.

“Izlaz je, na kraju krajeva, u postizanju kompromisa i svi moraju napraviti iskorak. Ne može ni jedna strana diktirati i nadam se da će biti više razumijevanja i da ćemo do kraja godine postići neki kompromis”, poručio je predsjednik SDA.

Što se tiče Izbornog zakon, Izetbegović smatra kako je nemoguće u kratkom vremenu postići dogovor, ali se mogu dogovoriti neka načela kojima će se pregovarači voditi u budućim razgovorima o tom pitanju.

Kada su u pitanju niži nivoi vlasti, Čović i Izetbegović najavili su kako će ohrabriti kantonalne organizacije SDA i HDZ-a BiH da se formira vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Čelnici SDA i HDZ-a BiH razgovarali su i o Mostaru. Izetbegović je ponovio stav SDA da se pitanje lokalnih izbora i Statuta Grada Mostara treba rješavati zakonom na federalnom nivou, te da rješenje za Mostar mora podrazumijevati niz “zaštitnih mjera”, koje će spriječiti dominaciju jednog naroda nad drugim.

S druge strane, Čović je kazao kako se odluka suda u Strasbourgu mora poštovati, te da nema nikakvog razloga da Mostar bude iznimka u odnosu na Tuzlu, Zenicu ili Banjaluku.

(Fena)