Rezultati kosovskih izbora: U budućoj vladi Samoodređenje i LDK

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je u četvrtak neslužbene rezultate parlamentarnih izbora održanih 6. oktobra, na kojima je najviše glasova, 26,15 posto, osvojio pokret Samoodređenje (LVV) Albina Kurtija, dok je u političkom korpusu srpske zajednice najviše glasova, 6,75 posto, osvojila Srpska lista (SL), koju podupire službeni Beograd.

Srpskoj listi, petoplasiranoj po broju osvojenih glasova, ta pobjeda unutar srpske zajednice na Kosovu donosi Ustavom Kosova zagarantovanih 10 mandata u kosovskoj skupštini, ali je Kurti, kao relativni pobjednik izbora i najozbiljniji kandidat za budućeg premijera, već najavio da će Srpska lista biti u opoziciji, te da s njom neće koalirati u sastavljanju buduće vlade.

Drugoplasirana stranka na kosovskim prijevremenim izborima je Demokratski savez Kosova (LDK), čelnika Ise Mustafe, s 24,45 posto glasova, slijedi Demokratska partija Kosova (PDK) aktualnog kosovskog predsjednika Hashima Thacija (21,16 posto), te Alijansa za budućnost Kosova (AAK), donedavnog premijera Ramusha Haradinaja, s 11,47 posto, prenosi Hina.

Prema aktuelnoj raspodjeli glasova, Samoodređenje će u parlamentu Kosova imati 32 mandata, a LDK 29, što im omogućava da formiraju koalicionu vladu.

S druge strane, Thacijeva PDK imaće 25 poslanika, a Haradinajeva AAK 14, od ukupno 120 mjesta.

U intervjuu za TV N1, čelnik pokreta Samoodređenje Albin Kurti rekao je kako je s LDK “već usuglasio oko 80 posto” političkih pitanja vezanih uz buduću koalicionu vladu.

Poslije saopštenih rezultata, učesnicima izbora ostaje rok za žalbu izbornoj komisiji i Vrhovnom sudu, a ocjene su da bi te procedure mogle biti okončane u idućih osam do deset dana.

(Fena)