Svečano zatvorene 100. Šantićeve večeri poezije

Dodjelom Prosvjetine stipendije “Vladimir Ćorović” i otvaranjem “Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture” u srijedu su u Mostaru svečano zatvorene jubilarne 100. Šantićeve večeri poezije.

Predsjednica Organizacionog odbora 100. Šantićevih večeri poezije Sanja Bjelica Šagovnović kazala je kako je navedeni odbor presretan i prezadovoljan onim što je manifestacija ponudila, kao i odjecima koje je izazvala.

 “U mjesec dana, organizovali smo 15 događaja, a manifestacija je održana u svakom dijelu Mostara, jednu veče je bila i u Nevesinju, a jednu u Banjoj Luci. Mislim da su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ‘Prosvjet’ i  Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo ‘Gusle” na dostojanstven način obilježili ovaj veliki jubilej”, kazala je Bjelica Šagovnović.

Istaknla je, takođe, kako je ova manifestacija vratila srpsku kulturu u Mostar na mjesto koje zaslužuje.

“Ne samo da smo na dostojanstven način proslavili ime našeg velikog pjesnika, nego smo zapravo poslali i pozitivne poruke iz Mostara kroz saradnju s prijateljskim društvima i institucijama. Moram podsjetiti kako smo dio programa organizovali s drugim institucijama kulture, poput predstave koju smo radili s tri pozorišne kuće iz Mostara i Banje Luke, zatim izložbe koje smo organizirali s Hrvatskim domom hercega Stjepana Kosače, Centrom za kulturu i drugim”, navela je Bjelica Šagovnović.

Dodala je kako je kroz manifestaciju prošlo na desetine umjetnika iz više gradova Bosne i Hercegovine i regije.

“Kroz manifestaciju je, takođe, prošlo na stotine posjetilaca i ja zaista mogu biti samo sretna i zadovoljna. Isto tako večeras smo dodijelili 75 stipendija za 75 učenika osnovnih i srednjih škola te studenata. Novac za stipendije prikupili su Mostarci rasuti širom , koji su željeli stipendirati talentovanu djecu Hercegovine”, kazala je Bjelica Šagovnović.

Završetkom 100. Šantićevih večeri poezije, kako je kazala, počinje “Prosvjetina škola srpskog jezika, pistorije i kulture”.

“To je dopunska nastava, koju SPKD Prosvjeta svakog drugog vikenda organizuje za djecu koja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ne mogu pohađati nastavu na maternjem jeziku. Interes je svakako velik, to je mjesto gdje se djeca mogu susresti, naučiti svoj jezik, pismo i kulturu, odnosno ono što im nije omogućeno u obrazovnom sistemu HNK-a, gdje se, nažalost, ne pohađa nastava na srpskom jeziku – navela je Bjelica Šagovnović.

Učenica “Prosvjetine škole” i dobitnica navedene stipendije Sara Vujčić kazala je kako ovu školu pohađa od njenog osnivanja.

“Učimo ono što nam naš obrazovni sistem u Mostaru nije mogao priuštiti, a to su srpski jezik, istorija i kultura. Osim učenja, družimo se s vršnjacima i ljudima koji imaju iste interese, a što se tiče stipendije, zahvalila bih se svim donatorima, jer ta stipendija stvarno puno znači”, kazala je Vujčić.

Inače, ova manifestacija održavala se u gradu na Neretvi od 6. oktobra, u organizaciji Gradskog odbora SPKD-a “Prosvjeta” i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle”.

(Fena)