Komšić primio delegaciju Memorijalnog centra Potočari

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas delegaciju Memorijalnog centra Potočari, na čelu sa direktorom Memorijalnog centra Emirom Suljagićem i Šefketom Hafizovićem, predsjednikom Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH. 

Tokom sastanka, predsjedavajući Komšić kazao je da je Memorijalni centar Potočari institucija koja se bavi zaštitom sjećanja na jedno od najrelevatnijih iskustava Bosne i Hercegovine tokom devedesetih godina, te da kao takva mora imati veći stepen relevatnosti u našem društvu.  

U tome smislu, predsjedavajući Komšić iskazao je podršku novom rukovodstvu Memorijalnog centra Potočari.

Predsjedavajući Komšić istakao je da je Memorijalni centar ne smije biti talac političkih procesa u Bosni i Hercegovini, i zato, iako je riječ o državnoj instituciji, obaveza je svih nivoa vlasti da podržavaju i finansiraju rad Memorijalnog centra.

Predsjedavajući Komšić je posebno naglasio da Memorijalni centar mora biti brana revizionizmu, negiranju i veličanju genocida, te je shodno tome potrebno da dobije podršku i drugih segemenata društva, poput medijskog i akademskog.

Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić prezentirao je prioritete u radu Memorijalnog centra i plan djelovanja u budućnosti. 

U tome smislu, istakao je tri ključna prioriteta, a koji se odnose na: očuvanje lokacije i autentičnosti Memorijalnog centra, gradnju istraživačkih i muzejskih kapaciteta, te povezivanje sa sličnim institucijama u svijetu.  Delegacija Memorijalnog centra istakla je da su pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida već u toku. 

Delegacija Memorijalnog centra zahvalila je predsjedavajućem Komšiću na prijemu i podršci.

S. R.

(NovaSloboda.ba)