Umjereno do pretežno oblačno

Jutros u Bosni i Hercegovini preovladava pretežno oblačno vrijeme. U Bosni po kotlinama ima i magle.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Drvar -1 stepen, Livno 0, Sanski Most 1, Bihać i Bjelašnica 2, Bugojno i Prijedor 3, Banja Luka 4, Ivan Sedlo i Jajce 5, Grude 6, Široki Brijeg i Zenica 7, Doboj, Sarajevo i Tuzla 8, Bijeljina, Gradačac i Stolac 9, Mostar i Trebinje 11, Neum 13 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša je moguća u večernjim satima na području Hercegovine, Krajine i jugozapada Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Tokom noći na subotu će biti i jakih udara juga.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 12 i 18 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je relativno nepovoljna.

Mada bez izrazitih promjena tokom dana i sa još uvijek prikladnim temperaturama, tmurno vrijeme će loše djelovati na opštu sliku.

Povećano naoblačenje i povremene slabije padavine, uz mjestimično jaču južinu, uzrokovaće kod meteoropata reakcije, poput glavobolje, promjene raspoloženja i nesanice.

Sa dolaskom noći, opšta slika će se dodatno pogoršati.

—–

BIHAMK

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, posebno na širem području Doboja i Gračanice, te ponegdje uz rijeke Savu, Vrbas i Lašvu. U istočnim krajevima, kolovoz je mjestimično mokar zbog kiše koja je padala tokom noći ili još uvijek pada.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Kladanj-Olovo, tunel Karaula zatvoren je za saobraćaj, a vozila saobraćaju preko starog prevoja Karaula.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila kroz tunel Vranduk tokom dana od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog izvođenja završnih radova na asfaltiranju od 08 do 15 sati obustavlja se saobraćaj na regionalnom putu Bijele Vode-Šabići na Bjelašnici. Saobraćaj se za vrijeme obustave preusmjerava na alternativne pravce.

Na regionalnom putu Bihać-Skočaj (dionica Zavalje-Međudražje), zbog asfaltiranja od 07 do 20 sati saobraćaj će biti obustavljen.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo autoput A-1 Sarajevo sjever-Lepenica, kao i magistralne puteve: Kladanj-Stupari, Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica), Doljani-Metković, Lanište-Ključ i Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac).

U većem dijelu naše zemlje saobraća se po mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo i na učestale odrone

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnij razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Dani vikenda su pred nama, tako da očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u BiH, tako i na graničnim prelazima, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)