Zvizdić : Perspektiva članstva u EU podsticaj za reforme

Na poziv Svjetskog ekonomskog foruma predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić učestvovao je danas na Strateškom ekonomskom dijalogu o Zapadnom Balkanu u Ženevi. Sastankom na visokom nivou je predsjedavao  osnivač Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Schwab, saopšteno je iz VM BiH.

Sastanak je bio prilika za razgovor o jačanju regionalne saradnje  i podsticanju pomirenja i dijaloga kao ključnih faktora stabilnosti i ekonomskog napretka. Razgovarali su i o izgradnji pozitivne agende za budućnost regije, pa i šire, kao i o stvaranju prilika i novih inicijativa koje će olakšati ekonomski i socijalni napredak kroz javno-privatnu saradnju na Zapadnom Balkanu.

Govoreći o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, predsjedavajući Zvizdić je rekao da članstvo u EU i dalje nema alternativu za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju, te da je perspektiva članstva podsticaj za sve socijalne i ekonomske reforme.

Naglasio je da je potpuna integracija Zapadnog Balkana u interesu Evrope i da je potrebno nastaviti talas ekspanzije temeljen na regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima, te da će približavanje Evropskoj uniji otvoriti nove pozitivne perspektive stabilnosti, ekonomskog razvoja i vladavine zakona.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su ekonomski rast, održivi razvoj i prosperitet građana Zapadnog Balkana od iznimne važnosti za jačanje ekonomske saradnje između zemalja regije i da ta saradnja uključuje poslovnu povezanost, digitalnu povezanost, kulturnu razmjenu, veze s mladima, itd.

„Na pragu smo četvrte industrijske revolucije koja će u temelju izmijeniti način na koji živimo, radimo i na koji smo povezani jedni sa drugima. Regija mora iskoristiti mogućnosti digitalizacije i postati poželjnije mjesto za poslovanje i za nova ulaganja“, rekao je predsjedavajući Zvizdić.

Učesnici sastanka su se saglasili da su odgovornost i obaveza za djelovanje  uzajamni i izrazili nadu da će zajedno i  uz pomoć Svjetskog ekonomskog foruma djelovati u narednom periodu da se ekonomskoj i evropskoj perspektivi regije osigura svijetla izvjesna budućnost. Strateški dijalog na Zapadnom Balkanu je proces koji je počeo u Davosu u januaru 2018. godine, u cilju da pomogne partnerima Zapadnog Balkana da se podigne ekonomski rast i životni standard.

Zajedno s predstavnicima vodećih međunarodnih institucija, cilj ovog dijaloga na visokom nivou  je pružiti platformu za raspravu o trenutnim izazovima i mogućnostima koji oblikuju političke i ekonomske perspektive regije.

V. B.

(NovaSloboda.ba)