Pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom

Jutros je u našoj zemlje oblačno vrijeme. Kiša, pljuskovi i grmljavina su zabilježni u sjeverozapadnoj i ponegdje centralnoj Bosni.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica 2 stepena, Banja Luka 8, Bihać, Ivan Sedlo, Livno, Prijedor, Sanski Most 10,Bugojno, Doboj, Zenica 11, Trebinje 12, Grude, Jajce, Tuzla 13, Široki Brijeg 14, Sarajevo 15, Mostar 16, Neum 20 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Prije podne padavine, uglavnom, u Hercegovini i Krajini, a poslije podne i u večernjim satima u cijeloj zemlji.

Vjetar slab do umjeren, veći dio dana, južni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 12 do 18, na sjeveroistoku Bosne do 21 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su loše u cijeloj zemlji, izraženije u Hercegovini.

Nestabilno vrijeme, uz južno strujanje, kod osjetljivih osoba uzrokovaće jače poteškoće.

Moguće su meteoropatske reakcije poput reumatskih i bolova na mjestima povreda, nervoze, dekoncentracije.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

—–

BIHAMK

Oprez zbog klizavog kolovoza, odrona i jakih udara vjetra

Ovog jutra na putevima u našoj zemlji mogući su nailasci na mokar i klizav kolovoz, a upozoravamo na učestale odrone, kao i na jake udare vjetra na pojedinim dionicama.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila kroz tunel Vranduk tokom dana od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Kladanj-Olovo, tunel Karaula zatvoren je za saobraćaj, a vozila saobraćaju preko starog prevoja Karaula.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo autoput A-1 Sarajevo sjever-Lepenica, kao i magistralne puteve: Kladanj-Stupari, Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica), Doljani-Metković, Lanište-Ključ i Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac).

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)