Slovenija: Migrant umro pred policijskom stanicom uprkos pokušajima reanimacije

Mladi izbjeglica iz Sirije umro je od hladnoće i iscrpljenosti pred zgradom slovenske policije u Ilirskoj Bistrici, gdje su ga dovezla braća koja žive u Njemačkoj, a nije mu mogla pomoći ni doktorica, koja je pokušavala s reanimacijom, objavila je u petak slovenska policija.

Policija je objavila da se je pred zgradu policijske stanice u Ilirskoj Bistrici dovezao putničkiautomobil marke Renault Senic, njemačkih registarskih tablica. Za volanom je bila državljanka Grčke, a s njom još dvojica Sirijaca s regulisanim statusom u Njemačkoj, te muškarac,koji je pokazivao “minimalne znakove života”.

Nakon što su stranci iz vozila upozorili na slabo stanje putnika, odmah je pozvana pomoć iz obližnjeg doma zdravlja, čija je doktorica na mjestu događaja mladog muškarca reanimirala, ali je on uprkos tome umro.

Doktorica je odredila sanitarnu obdukciju. Utvrđeno je da je uzrok smrti pothlađenost i iscrpljenost, a policija je utvrdila da je umrli 20. godišnji državljanin Sirije, prenosi Hina pozivajući se na slovenske medije.

Navodno je policija došla do podatka da je preminuli u Njemačku telefonom zvao svoju braću, koja tamo imaju uređen status, te im kazao da je dezorijentisan i na kraju snaga, da ne može nastaviti put i da zato dođu po njega.

Otkrili su da se nalazi u Sloveniji, u jednoj  šumi blizu Ilirske Bistrice, gdje je ove godine, inače, pojačan tok ilegalnih migracija zbog blizine granice s Italijom.

Pronašli su ga zahvaljujući koordinatama koje im je nastradali prije toga poslao, a čim su vidjeli  u kakvom je stanju obratili su se policiji i zatražili pomoć, prenose saopštenje policije slovenski mediji.

(Fena)