HNK: Potpisani ugovori za nastavak programa ranog otkrivanja raka dojke

Nakon što je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Domu zdravlja Konjic završen pilot program ranog otkrivanja raka dojke o čemu je, na zadnjoj sjednici, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite informisalo i Vladu HNK-a, potpisani su ugovori o učestvovanju u provođenju programa i s ostalim zdravstvenim ustanovama koje su izrazile spremnost za učestvovanjem, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Potpisivanjem ugovora, započinje implementacija programa na cijelom prostoru Kantona, a mamografske jedinice u kojima će biti obavljan e-skrining su u Mostaru, Čitluku, Prozoru/Rami, Čapljini i  Konjicu.  Žene u opštinama u kojima nema mamografskih jedinica, preglede će obavljati u najbližim opštinama koje ih imaju. Pozivi za mamografske preglede biće upućeni svim ženama starosne dobi od 45 do 69 godina, koje su ponovno pozvane da se odazovu na preventivni pregled i time iskažu odgovornost za svoje zdravlje.

Tokom današnjeg potpisivanja ugovora, istaknuto je i to kako je odaziv pozvanih žena za vrijeme provođenja pilot programa bio preko 80 posto, što ukazuje na opravdanost njegovog uvođenja, dobru pripremu i organizaciju, kao i visoko podignutu svijest žena o potrebi redovnih mamografskih pregleda.

Podržavajući ovaj program, Vlada i resorno Ministarstvo iskazali su opredijeljenost ka jačanju zdravstvene prosvjećenosti o značaju preventivnih pregleda. 

(NovaSloboda.ba)