Hrvatska: Štrajk u školama se nastavlja, spremaju se novi protesti

Predsjednik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec poručio je u ponedeljak kako se štrajk u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj nastavlja jer, još nisu s Vladom nastavili pregovori o koeficijentima, najavivši protestne akcije u srijedu i četvrtak na Trgu sv. Marka u Zagrebu.

Ponovio je da će na tom sastanku, koji bi se po najavi ministra Josipa Aladrovića trebao održati sutra, Vlada vjerovatno dati neku ponudu, koju će sindikati, pak, dati na referendum svojim članovima.

“Nezavisno o vremenskim uslovima, u planu daljih aktivnosti ove sedmice, u srijedu i četvrtak će biti naše aktivnosti na Trgu svetog Mark”, kazao je Mihalinec, dodavši kako će ta dva dana intenzivno provesti ispred vrata Vlade i Sabora.

Sindikati zaposlenih u osnovnom i srednjem školstvu u Hrvatskoj su u štrajku već 22 dana, a od Vlade traže povećanje plate kroz izjednačavanje koeficijenta složenosti poslova na 1,406 postotna boda.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem komentarisala je najavu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak da će prioritet hrvatskog predsjedavanja EU-om biti obrazovanje, pod sloganom “Nastavnici i učitelji budućnosti”, upitavši kako možemo govoriti o ulaganju u obrazovanje kada Vlada ne želi uložiti niti jednu kunu više nego što ulaže u javne službe, prenijela je Hina.

(Fena)