Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u našoj zemlje umjereno do pretežno oblačno vrijeme

Temperature vazduha u 07 sati: Sokolac -1 stepen, Bjelašnica 1, Ivan Sedlo 4, Bugojno, Drvar, Jajce, Sarajevo, Srebrenica 6, Bihać, Grude, Livno, Prijedor, Sanski Most 7, Banja Luka, Gradačac, Široki Brijeg, Tuzla, Zenica 8, Bijeljina, Doboj, Stolac, Zvornik 9, Mostar, Trebinje 10, Neum 13 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 11 do 16, na jugu do 19 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su relativno povoljne.

Sunčanije vrijeme i umjerene temperature vazduha pozitivno će djelovati na većinu ljudi.

Manje poteškoće kod hroničnih bolesnika moguće su usljed svježijeg i mjestimično maglovitog jutra u unutrašnjosti, a sa odmicanjem dana opšta slika će se djelimično popraviti u cijeloj zemlji.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

U većem dijelu BiH  saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove moguća je smanjena vidljivost zbog magle. Vozači se savjetuju da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Obustava saobraćaja na snazi je u tunelu Karaula na magistralnom putu Kladanj-Olovo, gdje se izvode sanacioni radovi. Saobraćaj je na ovoj dionici preusmjeren preko starog prevoja Karaula.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica), Doljani-Metković (između graničnih prelaza) i Ključ-Bosanski Petrovac (na prevoju Lanište).

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja. Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)