Komšić za Peace Library poklonio monografiju o BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je u okviru Drugog pariškog foruma, zajedno sa svim šefovima država i vlada, kao simboličan gest, za Peace Library poklonio monografiju „Između dvije imperije – Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919.“

“Imam posebno zadovoljstvo da Peace Libraryju poklonim djelo koje govori o historijskom aspektu Bosne i Hercegovine između dvije imperije, osmanske i austrougarske.

Sličan kontekst imamo i u današnjem vremenu kada je Bosna i Hercegovina opet na raskršću, između Istoka i Zapada, čiji su uticaji sastavni dio svakodnevnog života u našoj domovini.

Monografija „Između dvije imperije – Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919“. jeste djelo koje simbolično prikazuje historijsku sliku o sposobnosti jedne zemlje, moje domovine Bosne i Hercegovine, da nadživi različite velike imperije”, rekao je Komšić.

Autor ovog djela František Topič bio je češkog porijekla, a dio životnog vijeka proveo je u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, svjedočeći fascinantnim detaljima tadašnjeg života.

“Uvjeren sam da će ovo djelo oduševiti ljubitelje fotografije i priče o intimnoj istoriji jednog društva, u osvit jedne od najvećih ljudskih i civilizacijskih tragedija uopšte – Prvog svjetskog rata”, kazao je Komšić.

S. R.

(NovaSloboda.ba)