Kredit za modernizaciju HE „Čapljina“

Vijeće ministara BiH prihvatilo je inicijativu Ministarstva finansija i trezora za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o kreditu i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora (zajmoprimac), i Federacije Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija, i Elektroprivrede HZ Herceg Bosne d.d. Mostar (EP HZHB) (agencija za izvršenje projekta) u iznosu 15 miliona eura – Rehabilitacija i modernizacija Pumpno-akumulacijske hidroelektrane “Čapljina”, saopšteno je iz VM BiH.

Cilj je produženje životnog vijeka Pumpno-akumulacijske hidroelektrane “Čapljina”, odnosno zamjena dotrajale opreme i modernizacija postrojenja starog 40 godina.      

Očekuje se povećanje moguće proizvodnje električne energije, te povećanje raspoloživosti hidroelektrane za pružanje pomoćnih usluga elektroenergetskom sistemu (EES) BiH i bloku Srbija/Hrvatska/BiH.

Indirektnu korist od ovog projekta imaće lokalna zajednica, kao i svi korisnici EES-a u Bosni i Hercegovini. Lokalna zajednica će imati stabilniji prihod u vidu naknada iz proizvedene električne energije zbog manjeg broja zastoja, a svi korisnici EES-a u vidu stabilnijeg i kvalitetnijeg snabdijevanja električnom energijom.

V. B.

(NovaSloboda.ba)