Nada Dalipagić: U mom srcu i mojoj duši, Mostar je jedinstven grad i volim ga u svim njegovim dijelovima

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je, krajen oktobra, presudu po tužbi Mostarke Irme Baralije, protiv države Bosne i Hercegovine zbog neodržavanja izbora u Mostaru.

U presudi vijeća u predmetu Baralija protiv Bosne i Hercegovine (predmet br. 30100/18), Evropski sud za ljudska prava je, jednoglasno, odlučio da je došlo do povrede člana 1. Protokola broj 12. (opšta zabrana diskriminacije) uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Sud je, takođe, utvrdio, jednoglasno, na osnovu člana 46. (obaveznost i izvršenje presuda) da tužena država mora izmijeniti relevantno zakonodavstvo najkasnije u roku od šest mjeseci nakon što ova presuda postane konačna, navodi se u presudi.

Nakon odluke Evropskog suda u slučaju Irma Baralija protiv Bosne i Hercegovine, pojavila se mogućnost održavanja lokalnih izbora u Mostaru. Ubrzo su počela licitiranja imena potencijalnih kandidata za budućeg gradonačelnika.

Među onim imenima, koji bi, prema glasu javnosti i nekim obavljenim anketama, Nada Dalipagić, poznata advokatica, je, možda, i najpoželjnije ime za osobu koja bi, poslije Ljube Bešlića, trebala biti na čelu Grada Mostara.

Bio je to povod za razgovor sa Nadom Dalipagić za portal NovaSloboda.ba.

Da li vjerujete da bi se dogodine izbori, ipak, mogli održati u Mostaru?

– U svakom slučaju, izbori bi se morali održati, jer je to jedno od osnovnih ljudskih prava i sloboda da ljudi biraju i budu birani. Nedozvoljeno dugo, Mostar nije imao izbore, a to je pravilo zastoj u svim sferama života – ekonomskom, kulturnom i svakoj drugoj vrsti življenja.

Odmah nakon odluke Suda, u javnosti se pojavilo nekoliko imena za budućeg gradonačelnika. Sudeći po anketama među građanim, Vi ste među onima koje bi javnost Mostara najradije vidjela na funkciji gradonačelnika. Da li razmišljate da se kandidujete za funkciju prvog građanina Mostara?

– Inicijativa za moj izbor za gradonačelnicu Mostara potekla je od jedne grupe intelektualaca i to mi je u svakom slučaju čast i zadovoljstvo. Ali, manje je bitna moja kandidatura od činjenice da se Mostar, konačno, mora urediti kao grad kome pripada mjesto najljepšeg mogućeg življenja. Naime, Mostar je po svom položaju, klimi i ljepoti bogom dan grad i moramo biti sretni što smo povlašteni da u njemu živimo. Shodno tome, treba ga urediti da svaki čovjek u njemu ima svoje mjesto i živi po najljepšim ljudskim mjerilima.

Ako se kandidujete, koji bi bili Vaši prioritetni zadaci da grad izađe iz agonije i letargije i da, konačno, prestane biti “grad slučaj”?

– Bilo ko da dođe na mjesto gradonačelnika, mora učiniti sve da očisti grad, jer je Mostar oduvijek bio grad sunca, svjetlosti, umjetnosti i ljepote. Takođe, značajan pomak treba napraviti u oblasti kulture, jer je činjenica da je Mostar i u ovako teškim vremenima imao izuzetno značajne kulturne projekte koji se nisu realizovali ni u značajno većim sredinama. Jasno, mnogo toga treba učiniti i na područjima ekonomije, socijale itd.

Poznati ste kao osoba koja hoda po cijelom gradu. Šta treba uraditi da Mostar, i de facto, postane jedinstven grad?

– U mom srcu i mojoj duši, Mostar je jedinstven grad i volim ga u svim njegovim dijelovima, a mislim da tako o njemu razmišljaju svi građani Mostara.

Ako se odlučite da uđete u trku za gradonačelnika i ako budete izabrani, bili bi prva žena u istoriji Mostara na njegovom čelu. Jeste li ubijeđeni da imate snage i znanja da Mostar ponovo bude grad svih njegovih stanovnika?

– Da li ću se uopšte kandidovati za mjesto gradonačelnice, ovisi o nizu činjenica i situacija. Znam samo da cijeli život radim odgovorno i savjesno i da bi i na tom poslu dala maksimum, a uz dobre saradnike, uspjeh ne bi izostao. U svakom slučaju, ukoliko dođe u skoro vrijeme do izbora, očekujem svijetlu budućnost za naš grad, jer ponavljam – Mostar je bogom dat grad.

(NovaSloboda.ba)