Pet osoba predato Tužilaštvu BiH u akciji “Var”

Nakon operativne akcije kodnog naziva “Var“, koju su juče izveli službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zbog postojanja sumnje da su počinili organizovani kriminal, te zloupotrebili položaj i ovlaštenja, protiv 12 osoba iz bh. fudbala biće podnesena krivična prijava.

Nakon kriminalističke obrade, pet osoba jutros je predato u nadležnost Tužilaštva BiH, a ostalih sedam je pušteno na slobodu.

Službenici SIPA-e Tužilaštvu BiH su predali Vladimira Dominkovića, Kenana Bajraktarevića, Iliju Živkovića, Antu Bilješka i Fuada Zahirovića.

Kako je Feni potvrdio portparol  Tužiteljstva BiH Boris Grubešić, osumnjičeni će biti dovedeni posupajućem tužiocu na ispitvanje.

“Nakon što se završi cjelokupna procedura ispitvanja svih osumnjičenih, biće donesena odluka o daljim koracima Tužilaštva, odnosno o prijedlogu mjera za određivanje mjera pritvora, mjera zabrana ili drugih mjera u skladu sa zakonom” kazao je Grubešić.

U ovom trenutku, Grubešić nije  mogao komentarisati da li će se akcija proširiti na neke druge osobe. 

Osumnjičene osobe  terete se za namještanje fudbalskih utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine i Prve lige FBiH, da su prekršile više članova Krivičnog zakona BiH, a na teret im se stavlja organizovani kriminal, zloupotreba položaja, primanje mita i drugih oblika koristi.

(Fena)