Predstava “Prah” u srijedu pred mostarskom publikom

Nakon premijernog i dva reprizna izvođenja u uvijek do posljednjeg mjesta ispunjenoj sali Centra kulture i mladih u Sarajevu (CKM), predstava “Prah”, u kojoj igraju Mirsad Tuka i Gordana Boban, biće predstavljena i mostarskoj publici. U okviru bh. turneje, novi projekat Altteatra nastao u koprodukciji sa CKM-om, na repertoaru Narodnog pozorišta Mostar je u srijedu, 13.11. s početkom u 20 sati.

Duodramu mađarskog autora Györgya Spiróa režirao je Miralem Zupčević, a producentska palica pripala je Slavenu Vidaku, direktoru Altteatra, koji ne krije zadovoljstvo dosadašnjim reakcijama publike.

„Nismo ni mogli predvidjeti da će publika toliko pozitivno reagovati i jako sam sretan. Mislim da imamo hit, ne u smislu populističke predstave, nego komada koji će ljudi gledati najmanje deceniju“, izjavio je Vidak i dodao “„Naša postavka ovog vrlo popularnog dramskog teksta je specifična po tome što je akcenat na glumačkoj igri, na filigranski građenim karakterima koje nose dvoje vrsnih glumaca. U svemu tome, značajnu ulogu ima i to što je režiser predstave Miralem Zupčević, po vokaciji i sam glumac te profesor glume”.

„Prah“ je priča o bračnom paru koji živi na rubu materijalne i moralne egzistencije. Pritisnuti troškovima života i vraćanjem dugova, već na samom početku zatiču se u nepoznatoj situaciji. Naime, iznenadni dobitak na lotu živote cijele porodice mogao bi potpuno promijeniti. Da li će?! Suočeni sa nedaćama i patnjama stalnog preispitivanja, ali i užitkom mašte i sanjarenja, protagonisti prolaze kroz različita stanja i emocije, od straha, sumnje i paranoje do sreće i euforije, što će publiku, do posljednjeg trenutka, držati u neizvjesnosti. Ova drama s elementima komedije donosi mnogo samorazotkrivanja, a likovi prolaze kroz katarzu, koja im pomaže da otkriju vlastitu suštinu, kao i suštinu međusobnog odnosa.

“Živimo u vremenu kada smo postali nesvjesno gladni materijalnog, potpuno zaboravljajući suštinske stvari, porodicu, ljubav, toplinu doma. Priča koju donosimo – šta sve čovjeku pada na pamet kada u dom uđe materijalni dobitak, koliko mašte i snova s jedne, a strahova i paranoje sa druge strane se javi, je situacija u kojoj će se moći prepoznati dosta ljudi“, izjavio je Tuka.

Nakon Mostara, predstava će u četvrtak, 14.11. biti ponovno izvedena u sarajevskom CKM-u, a potom 21.11. u Bosanskonskom narodnom pozorištu Zenica, te 22.11. u Narodnom pozorištu Tuzla.

(NovaSloboda.ba)