Pretežno oblačno s kišom, na planinama snijeg

Jutros je u našoj zemlje oblačno vrijeme sa kišom u većini područja.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica 1 stepen, Bijeljina, Bugojno, Gradačac, Ivan Sedlo 5, Drvar, Jajce, Tuzla 6, Doboj, Srebrenica, Zenica, Zvornik 7, Banja Luka, Bihać, Livno, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo 8, Mostar, Široki Brijeg 10, Grude, Trebinje 11, Neum 13, Stolac 15 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme s kišom, a na planinama sa slabim snijegom ili susnježicom. Intenzivnije padavine ponegdje u Hercegovini, na zapadu i jugozapadu Bosne.

Vjetar slab do umjeren, u Hercegovini i na zapadu Bosne sa jakim udarima, istočni i jugoistočni.

Dnevne temperature vazduha od 8 do 16, na jugu od 17 do 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je loša.

Usljed blizine ciklone, tegobe kod hroničnih bolesnika će postepeno biti sve izraženije, stoga je preporučljivo ne izlagati se pretjeranim naporima.

Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze, u noći problemi sa snom.

Niže temperature i veći sadržaj vlage u vazduhu, takođe, će stvarati probleme hroničnim bolesnicima.

Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom oblačenju.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost

Pojačan oprez u jutarnjim satima savjetujemo zbog magle koja smanjuje vidljivost, posebno u kotlinama i uz riječne tokove.

Obustava saobraćaja na snazi je u tunelu Karaula na magistralnom putu Kladanj-Olovo, gdje se izvode sanacioni radovi. Saobraćaj je na ovoj dionici preusmjeren preko starog prevoja Karaula.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica), Doljani-Metković (između graničnih prelaza) i Ključ-Bosanski Petrovac (na prevoju Lanište).

Zbog učestalih padavina kolovoz je pretežno mokar, a vozače upozoravamo na moguće odrone zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)