Uloga po želji

Za holywoodsku PR mašineriju je gotovo prelijepo da bi bilo istinito: Natalie Portman (38) još je kao studentkinja bila naučni as, čak se plasirala u polufinale jednog renomiranog naučnog takmičenja, a sada glumi astronautkinju.

Glavna junakinja filma „Lucy in the Sky“ se doduše morala manje mučiti sa škakljivim formulama, nego sa bezizglednim mentalnim stanjima.

New York Times navodi da je Portman još kao djevojčica sanjala da postane astronaut. Uloga je nešto kao  “ispunjenje neke davne želje”, kaže dobitnica Oscara. Međutim, manje se radilo o tome da obuče svemirsko odijelo, jer je nju više zanimala psihološka složenost uloge. Film je zasnovan na istinitoj priči američke astronautkinje Lise Nowak, koja se 2007. godine našla na naslovnim stranicama medija, zbog napada na novu djevojku svoga bivšeg dečka.

U to se vrijeme pričalo, kako je Lisa vozila više od hiljadu kilometara, i pri tome nosila pampers pelenu, da ne bi gubila vrijeme u zaustavljanju i idući u toalete. Doduše, pelena se ne pojavljuje u filmu, kazala je Portman. Činjenica da je pominjana, vjerovatno je fenomen naše kulture fikcije: Novinarima je očito bilo lakše, njeno  ime i riječ pelena, smjestiti u jednu rečenicu, rekla je glumica.

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)