Više lica lišeno slobode u akciji “Pero”

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je, u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), danas provelo akciju kodnog naziva “Pero”. Ovo je rezultat višemjesečne istrage, kojom je obuhvaćeno 58 osumnjičenih fizičkih i pravnih lica za krivično djelo organizovani kriminal, odnosno zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanje mita ili drugih oblika koristi, pranje novca, utaja poreza i falsifikovanje isprava. 

Akcija je provedena na šest lokacija i više lica je lišeno slobode. U toku je kriminalistička obrada osumnjičenih, a već sutra će biti ispitani od tužilačkog tima koji radi na ovom predmetu.

“Osumnjičenima se stavlja na teret da su u periodu od 2014. godine do danas, na području većeg dijela Federacije BiH i dijela Republike Srpske, pronalazili lica i istima nezakonito za novac pribavljali različite certifikate. Konkretno se misli na osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome. Sumnjiče se da su na takav način pribavili nezakonite diplome za više hiljada osoba, te stekli višemilijunsku korist”, rekla je glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva USK Irena Marjanović Čavkić.

Istaknuto je i kako je u periodu petomjesečne istrage dokumentovano 300 nezakonitih diploma, kao i da je budžet Federacije BiH oštećen za više od 200.000 KM neplaćenog poreza.

(Fena)