Zaposlenici SKB-a Mostar održali jednosatni štrajk upozorenja

Zaposlenici Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar održali su u srijedu jednosatni štrajk upozorenja nezadovoljni što Vlada HNK-a nije prihvatila njihov prijedlog novog kolektivnog ugovora.

Predsjednik Sindikata zaposlenika SKB Mostar Josip Masatović pozvao je Vladu HNK-a da još jednom razmotri njihove prijedloge, odnosno svoju odluku da se aktuelni kolektivni ugovor produže do godinu dana.

“Mi već četiri mjeseca nemamo kolektivni ugovor. Tražimo novi ugovor i povećanje trenutne satnice s 2,30 na 2,45 marke, uvećanje koeficijenata za 0,2 i uvođenje novih kategorija koje nismo imali u starom kolektivnom ugovoru”, ističe Masatović.

Od Vlade očekuju ubrzo odgovor, jer će u suprotnom, kako je kazao Masatović, stupiti u generalni štrajk.

“Ukoliko ne dobijemo odgovor Vlade HNK-a, koji je prihvatljiv za naše članstvo, organizovaćemo generalni štrajk na nivou HNK-a”, poručio je predsjednik Sindikata.

Medicinska sestra Marija Talić kazala je da su zdravstveni radnici dovedeni u bezizlaznu situaciju i da sadašnja satnica predstavlja poniženje.

“Ja ovdje radim 27 godina i primorana sam u 51. godini razmišljati o odlasku iz zemlje”, dodala je.

Štrajk upozorenja zaposlenika SKB Mostar podržao je i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu HNK-a, koji broji više od hiljadu članova iz drugih zdravstvenih ustanova u HNK-u.

(Fena)