Potvrđena prvostepena presuda Saši Cvetkoviću za ratni zločin

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu u predmetu Saša Cvetković kojom su, kao neosnovane, odbijene žalbe branilaca optuženog i punomoćnice oštećene, te je potvrđena presuda Suda Bosne i Hercegovine od 22.3.2019. godine.

Prvostepenom presudom Suda BiH, optuženi Saša Cvetković oglašen je krivim što je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen je na 12 godina zatvora.

Na osnovu odredbe člana 198. stav 2. ZKP BiH, u vezi s odredbom člana 200. i 202. Zakona o obligacionim odnosima, djelimično je usvojen imovinsko-pravni zahtjev oštećene, pa je optuženi Saša Cvetković obavezan oštećenoj, na ime naknade nematerijalne štete, isplatiti 15.000 KM i to na ime: pretrpljenog straha i pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede slobode, dostojanstva, morala i prava ličnosti – iznos od 5.000 KM; na ime duševnih bolova zbog umanjenja opće životne sposobnosti od 25 posto – iznos od 10.000 KM, sa zakonskom zateznom kamatom na navedene iznose počev od dana presuđenja pa do isplate, a u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude, pod prijetnjom izvršenja.

Oštećena je s imovinsko-pravnim zahtjevom, preko dosuđenog iznosa nematerijalne štete, upućena na parnični postupak, saopšteno je iz Suda BiH.

(Fena)