Sindikat Aluminija: Vrijeme prolazi, a rješenja za Aluminij nema

Nezavisni sindikat Aluminija upozorava kako četiri mjeseca od kad je tvornica iskopčana s visokonaponske mreže, ništa konkretno nije učinjeno kako bi se ponovo pokrenula proizvodnja.

“Sve do sada mi ne vidimo neke značajnije pomake koji bi ukazivali na to da se rješenje pronašlo i da ga u što skorijem roku treba implementirati. Više se stiče utisak kako se stalno odgađaju nužni potezi na tom planu, a protekom vremena kao da problem Aluminija pada u zaborav”, saopšteno je iz Nezavisnog sindikata Aluminija.

Iz Sindikata su poručili da će do zadnjeg trenutka boriti za nastavak rada Aluminija u su zatražili pomoć svih relevantnih institucija.

“Posebna je odgovornost na Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, ali jednako tako smatramo kako se mora uključiti i Hrvatski narodni sabor BiH, te da navedene institucije ne smije ovaj problem posmatrati kao još jedan u nizu onih za koje se nema rješenje”, stoji dalje u saopštenju.

Iz Sindikata navode kako sudbina Aluminija može imati dalekosežne posljedice na budućnost regije Hercegovine i smatraju kako bi se u rješavanje pitanja Aluminija trebala uključiti i predsjednica Republike Hrvatske, koja ima ustavnu obavezu voditi brigu o Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

“Nezavisni sindikat Aluminija očekuje prijem kod svih odgovornih kojima se obratio službenim dopisom, želeći s ljudima koji obavljaju vlast podijeliti naše strepnje i strahove, ali i naše ideje kako dalje i šta bi bilo moguće uraditi za spas Aluminija”, stoji na kraju saopštenja.

(Fena)