Taylor: Trump se “zanimao” za pokretanje istrage o Bidenu u Ukrajini

Najviši američki diplomata u Ukrajini u prvom javnom saslušanju u istrazi za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, optužio je predsjednika da je vršio pritisak na Ukrajinu da provede istragu koja bi mu koristila politički.

Spreman na borbu i tvrdeći da je nedužan, milijarder je čvrsto obećao da će “ljagu” što mu je nanesena ovom istragom sprati sa sebe tako što će osvojiti drugi mandat na predsjedničkim izborima u novembru 2020. godine.

Williama Taylora demokrate, koji vode proces protiv republikanskog predsjednika, su izabrali da počne niz saslušanja koja je prenosila televizija, zajedno s još jednim karijernim diplomatom, Georgeom Kentom, visokim dužnosnikom State Departmenta i stručnjakom za Ukrajinu.

Demokrate sumnjiče republikanskog milijardera da je zloupotrijebio predsjednička ovlaštenja kada je od Kijeva zatražio da provede istragu o bivšem podpredsjedniku Joeu Bidenu, koji ima dobre izglede da se nadmeće s njim na idućim izborima.

William Taylor, američki otpravnik poslova u Ukrajini, rekao je u srijedu na saslušanju koje su direktno prenosile velike američke informativne mreže, da se Donald Trump više “zanimao” za pokretanje istrage o Bidenu u Ukrajini nego za stanje u toj zemlji.

Priredio je iznenađenje kada je pod zakletvom rekao da je ovih dana doznao da je američki ambasador u Evropskoj uniji Gordon Sondland dao tu izjavu 26. jula, odmah nakon razgovora s predsjednikom Trumpom.

Republikanski poslanici nazvali su Taylorovo svjedočenje rekla-kazala, jer su svi njegovi navodi iz druge ili treće ruke, a ne nešto što je on sam čuo. Istakli su, takođe, kako je ukrajinski predsjednik  Volodimir Zelenskij, na koga je Trump navodno vršio pritisak i ucjenjivao ga zamrzavanjem američke pomoći, više puta rekao kako on nije osjećao nikakav pritisak.

(Fena)