Uhapšen bivši načelnik opštine Vareš zbog zloupotrebe položaja

Policijski službenici Federalne uprave policije danas su, nakon višemjesečne istrage, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te podršku Ministarstva unutrašnjih poslova navedenog Kantona, započeli aktivnosti na dokumentovanju lica koje se dovodi u vezu sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. u vezi sa članom 55. KZ FBiH, saopšteno je iz FUP-a.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu naredbe Kantonalnog tužilaštva Zenica, lišen je slobode bivši načelnik opštine Vareš inicijala A. K. (1961.), te su započeti pretresi stambenih objekata na više lokacija na području opštine Vareš, koje koristi osumnjičeni, kao i njegovi bliski srodnici.

Lice lišeno slobode se sumnjiči da je u periodu od novembra 2012. godine do novembra 2016. godine u svojstvu načelnika opštine Vareš, iskorištavajući svoj položaj i ovlaštenja, u cilju pribavljanja koristi za drugog, postupao suprotno interesima službe i protivnom odredbama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji jedinstvenog organa opštine Vareš. A. K. je omogućio većem broju lica sa područja Vareša, pribavljanje materijalne imovinske koristi u vidu građevinskog materijala i robe, na način da je bez pravnog osnova i provedene zakonske procedure, a bez podnošenja zahtjeva za dodjelu pomoći i bez izdavanja zakjlučka opštine Vareš o dodjeli pomoći, istima usmeno odobravao dodjelu pomoći u vidu robe i građevinskog materijala. Navedena lica su po nalogu A. K. preuzimala robu i građevinski materijal u firmama „Luk“ d.o.o. Sarajevo, „Perod“ d.o.o. Zenica i „Lišćevica promet“ d.o.o. Ilijaš, a nakon čega su navedene firme račune i otpremnice dostavljale opštini Vareš, koja je iste plaćala, te na taj način pričinila sebi materijalnu štetu.

Prilikom pretresa, pronađeni su predmeti koji su traženi Naredbom suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Lice lišeno slobode biti će kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

 Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije, navodi se na kraju saopštenja FUP-a.

M. N.

(NovaSloboda.ba)