Čović očekuje ubrzo Vijeće ministara, Dodik manje optimista

Delegacije HDZ Bosne i Hercegovine i SNSD razgovarali su u petak u Mostaru o saradnji dvije stranke, uspostavljanju vlasti i odnosima na nivou BiH.

delegacije koje s predvodili predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik smatraju kako je krajnje vrijeme da se uspostavi novi sastav Vijeća ministara BiH, te naglasili dobru saradnju ove dvije stranke.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović s optimizmom je izrazio uvjerenje da će ubrzo biti uspostavljeno Vijeće ministara BiH.

“Mislim da ćemo vrlo brzo biti u prilici da uspostavimo Vijeće ministara i imati vlast u punom kapacitetu”, ustvrdio je Čović nakon sastanka s Dodikom.

Saradnja SNSD-a i HDZ-a je, kako je kazao, da prenesemo intenzitet od najnižeg do najvišeg nivoa vlasti kako bi otklonili sve probleme u svim sredinama u BiH.

Međutim, lider SNSD-a nije dijelio takav optimizam.

“Volio bih da sam optimist kao Dragan, ali ja mislim da ‘zezatori’ iz Sarajeva rade na tome da onemoguće bilo kakav napredak”, rekao je Dodik.

Kada se stvore uslovi, dodao je, mi smo spremni da naši poslanici dođu i glasaju za strukturu Vijeća ministara koji smo dogovorili u okviru sporazum tri stranke.

On je predložio novi sastanak lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA vezano sa sporazum o načelima za uspostavljanje vlasti.

“Jedino bi moglo otkočiti da se sretnemo ponovo, što sam predložio i da promijenimo posljednji član tj. da umjesto 30 dana damo još 15 dana i pokušamo to riješiti”, ocijenio je lider SNSD-a.

 Što se tiče odnosa na nivouz BiH, čelnik SNSD-a smatra da je pitanje ANP-a stavljeno da se spriječi neka druga pitanja, poput Izbornog zakona u BiH.

” Podržavamo HDZ BiH u nastojanju da se dođe do izbornih rješenja, koji će omogućiti da konstitutivni narod u BiH bira svoje svoje predstavnike, a da drugi narodi ne mogu da biraju drugima predstavnike. To bi bitno poboljšalo odnose u BiH i stavilo na realni putokaz mogućeg rješenja za izborni zakon u BiH”, konstatovao je Dodik.

 Po njegovim riječima, SNSD stoji iza takvih rješenja.

“I mi smatramo da srpska populacija u F BiH mora da ima svoje adekvatne predstavnike, a ne neke spekulante koji se pojavljuju na različitim nivoima i strukturama i onda odrađuju poslove mimo interesa Srba i njihove pozicije u samoj F BiH”. objasnio je Dodik stav SNSD-a.

Prosto, kazao je, nevjerovatno je da se to ne želi promijeniti, što govori o potrebi i namjeri onih koji neće da to i ubuduće čine i to dovodi do teškog položaja jednoga konstitutivnog naroda.

Na pitanje otkuda taj preokret da je SNSD, nakon više od godinu dana blokade, odlučio danas napokon popuniti stalna radna tijela Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Dodik je objasnio da je razlog, uz ostalo i inicijativa SDS-a i PDP-a o izmjenama Poslovnika o radu Predstavničkog doma PS BiH.

 Objasnio je da je njihova bazična politika da ne treba raditi ni Predstavnički dom Parlamentarne skupštine dok se ne formira Vijeće ministara, te da zato nisu predlagali članove komisija, očekujući da će doći do dogovora na tom planu.

“Ukoliko bi se dozvolilo da se ide s izmjenom ovoga poslovnika, kako su to bile predložile ove dvije političke stranke, to bi značilo da manjinski dio političke volje u potpunosti zauzima sva mjesta u parlamentarnim komisijama, što nije adekvatno predstavljanje i na štetu je dugoročnih odnosa i samoj BiH”, ocijenio je Dodik.

(Fena)