Glavna tužiteljica sastala se sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, sa svojim saradnicima, sastala se sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johann Sattler i njegovim saradnicima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ovo je prva posjeta Sattlera Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, nakon stupanja na dužnost 1. septembra.

Glavna tužiteljica upoznala je specijalnog predstavnika EU, sa radom i aktivnostima Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u procesu jačanja vladavine prava, kao i aktivnostima planiranim u budućnosti u radu i djelovanju ove institucije.

Takođe, glavna tužiteljica još jednom je iskazala zahvalnost Evropskoj uniji, za pomoć i podršku Tužilaštvu BiH, koja se ogleda u podršci u izgradnji  i opremanju kapaciteta ove institucije, pomoći u ekspertskim i stručnim edukacijama, kao i drugim vidovima podrške vladavini prava u BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, tokom ove i prošle godine, učestvovalo je u više aktivnosti i zajedničkih operacija sa kolegama i partnerskim institucijama iz zemalja EU, a u borbi protiv različitih oblika organizovanog međunarodnog kriminala.

Na sastanku je istaknuto da je jačanje vladavine prava i bezbjednosti građana, jedan od ključnih elemenata u uspostavljanju evropskih vrijednosti u BiH, te vrlo značajan segment u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

M. N.

(NovaSloboda.ba)