Kosovski Vrhovni sud presudio da će srpski glasovi biti izbrisani

Kosovski Vrhovni sud presudio je da više od 3.700 glasačkih listića iz centralne Srbije ne treba da budu dio konačnog rezultata izbora održanih 6. oktobra.

Presuda kosovskog Vrhovnog suda, kojom je potvrdio odluku Izbornog panela za žalbe o odbacivanju glasova iz središnje Srbije, znači da će ti glasovi definitivno biti izbrisani iz konačnih rezultata.

“Postoji treća instanca, to je Ustavni sud, ali je, što se tiče izbornih pravila i procedura, odluka Vrhovnog suda konačna”,rekao je član kosovske Centralne izborne komsiije Stevan Veselinović.

On je, takođe, ocijeno kako odluka kosovskog Vrhovnog suda o odbacivanju glasova iz centralne Srbije politička i da krši zakon i izborna pravila, prenijela je Radiotelevizija Srbije.

Presuda neće uticati na broj poslanika Srpske liste, ali će omogućiti nekim albanskim strankama da uđu u parlament, naveo je Veselinović.

Vrhovni sud je odbio sve žalbe, uključujući Pokret Samoopredeljenja, DSK i druge stranke koji su tražili poništavanje odluke Panela za žalbe da se glasovi iz centralne Srbije odbace.

(Fena)