Osmanović na 40. generalnoj konferenciji UNESCO-a u Parizu

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Državne komisije BiH za saradnju sa UNESCO-m Adil Osmanović učestvuje u radu 40. generalne konferencije UNESCO-a u Parizu, saopšteno je iz MCP-a BiH.

Osmanović se obratio učesnicima, te je tom prilikom izrazio podršku predloženom Programu UNESCO-a za naredni period, i istakao opredjeljenost Bosne i Hercegovine da aktivno sarađuje sa UNESCO-om u pravcu ostvarivanja postavljenih ciljeva, kao i ciljeva Agende za održivi razvoj 2030.

Ministar Osmanović istakao je da su u Bosni i Hercegovini u toku veoma značajne reforme.

“Opredijeljeni smo ka izgradnji modernog obrazovnog sistema okrenutog ka potrebama tržišta rada i zasnovanog na cjeloživotnom učenju. Upravo UNESCO daje veliki doprinos u unapređenju stanja u oblasti obrazovanja, a uz podršku UNESCO kancelarije u Sarajevu u toku su aktivnosti na izradi okvira za prikupljanje podataka za obrazovanje u Bosni i Hercegovini, u skladu s ciljem 4 održivog razvoja. U oblasti nauke, snažno podržavamo inicijative i projekte koji  doprinose da se kroz  zajednički rad i otvoren pristup nauci  dođe do odgovora na globalna pitanja i izazove , te cijenimo neophodnim  veća izdvajanja sredstava za aktivnosti u oblasti nauke”, rekao je Osmanović i naglasio da je cilj ostvarivanje pametnog  rasta kroz realizaciju inovativnih i produktivnih ideja u proizvode i usluge koji mogu dovesti do održivog ekonomskog rasta, uz očuvanje prirodnog kapitala i smanjenje nejednakosti u društvu.

Ministar Adil Osmanović govorio je i o ostalim prioritetima saradnje sa UNESCO-m, pa je posebno naglasio sprečavanje nasilja na sportskim terenima i sprečavanje dopinga u sportu, kao i borbu protiv ilegalne trgovine kulturnim dobrima i regionalnoj saradnji u ovoj oblasti. Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina članica Komiteta za svjetsku baštinu, gdje svojim radom želi dati doprinos očuvanju, zaštiti i promociji kulturne i prirodne baštine svijeta.

A. M.

(NovaSloboda.ba)