Trump kritikovao bivšu ambasadorku u Ukrajini zbog njenog svjedočenja u Kongresu

Predsjednik SAD Donald Trump kritikovao je na Twitteru bivšu američku ambasadorku u Ukrajini Marie Yovanovitch zbog njenog svjedočenja u okviru procesa njegovog opoziva u Kongresu.

Poslije njenog uvodnog izlaganja na javnom saslušanju u procesu opoziva Trumpa u Predstavničkom domu Kongresa SAD, američki predsjednik je napisao da je “situacija postala loša gdje god je Yovanovitch služila kao ambasadorka”.

Predsjedavajući Odbora Predstavničkog doma za obavještajna pitanja, demokrata Adam Schiff pročitao je na saslušanju Trumpove tweetove i pozvao Yovanovitch da odgovori na predsjednikove optužbe, prenosi Glas Amerike.

“Mislim da nemam takve moći. Zapravo mislim da gdje god sam služila proteklih godina, ja i moje kolege smo učinili stvari boljim za SAD i zemlje u kojima sam služila”, navela je Yovanovitch.

Ona je dodala da je “veoma zastrašujuće” kada Trump tweetuje o njoj, a Schiff je odgovorio da je to i bila namjera američkog predsjednika, i ocijenio da su SAD prisustvovale “predsjednikovom zastrašivanju svjedoka u realnom vremenu”.

Yovanovitch je prije Trampovog tvita izjavila da joj niko nije dao obrazloženje za njenu prijevremenu smjenu s funkcije u Kijevu i da se osjećala ugroženom zbog riječi predsjednika SAD da će “morati da prođe kroz neke stvari”.

Ona je rekla da nije imala nikakvu političku agendu dok je služila u Ukrajini, već da je služila američkim interesima.

“Iako sam i tada razumjela, kao što i sada razumijem, da ambasadori služe predsjedniku, teško mi je da shvatim da je privatni interes prevagnuo u odnosu na nacionalni”, kazala je Yovanovitch, govoreći o svojoj smjeni u aprilu ove godine.

Ona je podsjetila da joj je rečeno da Trump vodi “prljavu kampanju protiv nje” i da želi njenu smjenu.

Odgovarajući na pitanje člana Odbora za obavještajna pitanja, demokrate Daniela Goldmana, kako je protumačila Trumpove riječi u razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodymyrom Zelenskyem da će kao ambasadorka “morati da prođe kroz neke stvari”, Yovanovitch je rekla da se osjećala kao da joj neko prijeti.

“Nisam znala na šta tačno misli, ali mi nije zvučalo dobro. Zvučalo je kao prijetnja”, rekla je bivša američka ambasadorka u Ukrajini, vidno uznemirena, prenosi Glas Amerike.

(Beta)