U Hrvatskoj otvorena prva Banka humanog mlijeka

Prva Banka humanog mlijeka otvorena je u petak u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj, s namjerom da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojima nije dostupno majčino mlijeko, osigura humano mlijeko donirano od drugih žena dojilja.

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2000 djece, a njih oko 400 treba intenzivnu zdravstvenu pomoć kako bi preživjelo. Dokazane su dobrobiti majčinog mlijeka za prehranu dojenčadi zbog jedinstvenih nutritivnih i imunosnih svojstava, pa će se mlijekom iz te banke najosjetljivijoj grupi djece pružiti najbolja pomoć i uticati na njihovo bolje preživljavanje i vrstu i težinu komplikacija, istakli su stručnjaci na otvaranju Banke.

Procjenjuje se da za prehranu najugroženije novorođenčadi, a to su ona težine manje od 1.500 grama, na nivou cijele Hrvatske treba prikupiti oko 100.000 litara mlijeka, pa je cilj s vremenom zadovoljiti potrebe na nivou cijele zemlje, prenosi Hina.

Prije upotrebe, donirano mlijeko će proći sve potrebne sigurnosne provjere zdravstvene ispravnosti, kao i darivateljice koje će biti testirane na prenosive bolesti i uzročnike drugih bolesti. Za sad će se prihvatati mlijeko majki, čija djeca nisu starija od godine dana, a sve potencijalne darivateljice mogu se i same javiti u Banku humanog mlijeka.

U Evropi danas djeluje 239 banaka humanog mliijeka, a u hrvatskom okruženju najviše, 37 ih ima u Italiji, osam ih je u Mađarskoj i tri u Srbiji. U Sloveniji se trenutno radi na otvaranju takve banke.

(Fena)