U Srbiji uhapšen hrvatski državljanin s Evropske liste najtraženijih bjegunaca

Nakon petogodišnje potrage, lociran je i uhapšen na području Srbije hrvatski državljanin s Evropske liste najtraženijih bjegunaca, trideset osmogodišnji B. D., koji je u dva navrata opljačkao banku u Šibeniku, a bjegunac je iz zatvora, navodi se na službenim stranicama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Odjel za ciljane potrage i precizno lociranje MUP-a Republike Hrvatske (FAST tim Hrvatska) u saradnji s FAST jedinicom Republike Srbije i Policijskom upravom Novi Sad, uspio je locirati jednog među najtraženijim hrvatskim bjeguncima, hrvatskog državljanina B. D. (1981.) koji je u četvrtak uhapšen na području Novog Sada.

B. D. je 2005. godine, u manje od mjesec dana, sa supočiniocima, dvaput počinio razbojništvo u istoj poslovnici banke u Šibeniku, usred dana, sa plastičnim pištoljem. Oba puta je pobjegao i uspješno se skrivao do 2012. godine, kada je nakon sedam godina bijega uhpšen u Bosni i Hercegovini i izručen u Hrvatsku, navode u MUP-u.

 Zbog počinjenja krivičnog djela razbojništva osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine i 2 mjeseca zatvora, te je upućen u Kaznionicu Lepoglava. Nakon godinu i po dana, uspio je pobjeći iz najstrože čuvanog Odjela Kaznionice, ali je istog dana u popodnevnim satima pronađen i vraćen u kaznionicu.

 U aprilu 2014. godine, premješten je iz Kaznionice Lepoglava u Zatvor u Puli na izdržavanje preostale kazne zatvora, iz koga je nakon samo 4 mjeseca pobjegao, preskočivši zid i od tada je bio u bijegu.

 Ovaj bjegunac se nalazio se Evropean most wanted listi od 2016. godine, odnosno od samog početka lansiranja liste, na kojoj su objavljeni najtraženiji bjegunci Evrope, s obzirom da se radilo o izrazito opasnom i nasilnom bjeguncu.

 Od 2014. godine, aktivno se tragalo za njim te je ostvarena kontinuirana operativna policijska saradnja sa FAST jedinicom Srbije i Jedinicom za ciljane potrage MUP-a RS (BiH) te FAST jedinicama Slovenije, Austrije, Kraljevine Švedske, holandijei US Marshals Service, a s ciljem lociranja i njegovog hapšenja.

 Usmjerenom razmjenom informacija i intenzivnim mjerama traganja, B. D. lociran je na području Republike Srbije, gdje je i uhapšen, navode iz MUP-a RH.

(Fena)