Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u našoj zemlje pretežno oblačno vrijeme. U Krajini i Hercegovini je zabilježena kiša.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica 3 stepena, Ivan Sedlo, Sokolac 12, Srebrenica 13, Bijeljina, Bugojno, Doboj 14, Bihać, Sarajevo 15, Grude, Prijedor 16, Banja Luka, Jajce, Trebinje, Tuzla, Zenica 17, Mostar 18, Sanski Most 19, Neum 20 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje u Hercegovini, zapadnim područjima Bosne i u Krajini. Na krajnjem sjeverozapadu Bosne moguće su intenzivnije padavine.

Vjetar umjeren do jak južni i jugoistočni. U Hercegovini i zapadnim područjima Bosne, prije podne, mogući su olujni udari juga.

Dnevne temperature vazduha od 13 do 19 stepeni, saopšteno je iz Federlnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prgnoza

Biometeorološke prilike su relativno nepovoljne.

Nešto ugodnije će biti u centralnim i istočnim područjima.

U Hercegovini, na jugozapadu i naročito u Krajini, opšta slika će, usljed nestabilnog vremena praćenog jakim udarima juga, biti lošija.

Hronični bolesnici i meteoropate trebali bi se suzdržati od težih aktivnosti.

—–

BIHAMK

Oprez zbog jakih udara vjetra

Na jake udare vjetra jutros upozoravamo vozače na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, kao i na području Livna, Bosanskog Grahova, Mrkonjić Grada i Glamoča. Pažnju skrećemo i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja.

U toku su radovi na asfaltiranju mostova kod tunela Vranduk II (Zenica-Nemila) zbog čega se večeras do 00,30 sati saobraća naizmjenično, jednom trakom. U terminu od 00,30 do 05 sati saobraćaj je potpuno obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica), Doljani-Metković (između graničnih prelaza) i Ključ-Bosanski Petrovac (na prevoju Lanište).

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Podsjećamo vozače da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)