De Kooning prodat za 30 miliona dolara

LONDON, UK - AUGUST 15, 2018: Banner and flag of Sotheby's in Bond Street, in Mayfair. One of the world's largest brokers of fine and decorative art, jewellery and real estate. ; Shutterstock ID 1157336467; Purchase Order: ARTnews

Njujorška umjetnička aukcija u novembru završila se prodajom slike Willema de Kooninga za 30,1 milion dolara, objavio je Sotheby’s.

Aukcijska kuća rekla je da je ekspresionističko djelo iz 1977. godine “Bez naslova XXII” holandsko-američkog umjetnika kupio azijski ponuđač po najvećoj cijeni te večeri.

Djela Marka Rothka i Clyfforda Stilla, takođe, su prodata za više od 20 miliona dolara svaki na aukciji u Sotheby’su u četvrtak, na kojoj je postignuta zarada od 270,6 miliona dolara.

Suparnička kuća Christie’s rekla je da je aukcijama koje su trajale sedam dana za djela iz 20. vijeka ukupno postignute cijene u visini od 683,3 miliona dolara, što je značajno manje od milijardu dolara koliko je postignuto u maju.

Stručnjaci pad u prodaji pripisuju nesigurnosti zbog brexita, te američkim predsjedničkim izborima 2020. godine, kao i činjenici da je nekoliko djela bilo na ponudi za vrijeme sezone polugodišnjih aukcija.

(Fena)