Obilježena 27. godišnjica formiranja 4. Korpusa ARBiH

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatih, danas je na mostarskim Šehulucima i svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, obilježena 27. godišnjica formiranja 4. Korpusa Armije BiH, kojoj su, pored bivših boraca, ratnih komandanata, roditelja i rodbine poginulih boraca, prisustvovali i član Predsjedništva BiH Šefik Džaregović i jedan od ratnih komnadanata 4. Korpusa general Mustafa Polutak.

Cvijeće su položili Šefik Džaferović, predstavnici kabineta predsjedavajućeg Prdsjedništva BiH Željka Komšića, predstavnici Generalnog zbora, Koordinacije boračkih organizacija HNK-a, Skupštine i Vlade HNK-a, Federalnog ministarstva za pitanja boraca, Drugog pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH, Kantonalnog ministarstva za pitanja boraca, Kluba navijača Red Army i brojni drugi.

Obilježavanju je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je kazao da je osnivanje i djelovanje 4. korpusa Armije RBiH najznačajnije za Mostar i Hercegovinu, ali da je jako značajno i važno i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

“Četvrti korpus Armije RBiH je odbranio ovaj dio Hercegovine, a pitanje je šta bi bilo i sa Bosnom i Hercegovinom da su se stvari razvijale drugačije. Danas odajemo poštovanje šehidima, poginulim borcima, najzaslužnijim sinovima za slobodu u kojoj danas živimo. Dok smo živi, nikada im se nećemo moći odužiti, ali  trebamo, prije svega, brinuti o njihovim porodicama, o šehidskim porodicama, o ratnim- vojnim invalidima, demobilisanim borcima i činiti sve što možemo kako bi se njihov status doveo u zadovoljavajuće stanje”, rekao je Džaferović.

Džaferović je poručio kako retrogradne snage neće uspjeti u svojoj namjeri, te da se nikada neće odustati od cjelovite i demokratske BiH. 

“Mi ćemo izgraditi cjelovitu i demokratsku BiH i nikada nećemo odustati od tog cilja. I mi koji smo danas živi i generacije koje dolaze stremit će ka tom cilju, dakle cjelovitoj demokratskoj BiH, državi ravnopravnih naroda, držani ravnopravnih ljudi koji mogu normalno da žive od svoga rada bez obzira u kojem dijelu BiH oni živjeli – poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Jedan od ratnih komandanata 4. korpusa Armije RBiH Mustafa Polutak rekao je kako je 4. Korpus objedinio sve jedinice na ovom području i „polomio“ namjere agresora i da nije dozvolio podjelu Hercegovine i BiH.

(NovaSloboda.ba)