Oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša je registrovana u Hercegovini, jugozapadnim, centralnim i sjevernim područjima Bosne.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Livno 6, Drvar 7, Bugojno, Ivan Sedlo, Sokolac i Srebrenica 8, Grude, Jajce i Zvornik 9, Prijedor i Sanski Most 10, Banja Luka i Bihać 11, Bijeljina, Sarajevo, Stolac i Trebinje 12, Brčko, Doboj, Mostar i Zenica 13, Tuzla 15, Neum 16 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini kiša prije podne. U drugoj polovini dana bez padavina i sunčanije.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 11 i 17 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prgnoza

Mada će negativni uticaj promjene oslabiti, prolazak ciklone iznad naše zemlje i dalje uslovljava nestabilne vremenske prilike, stoga je i biometeorološka prognoza još uvijek lošija.

Nešto ugodnije biće na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine.

Moguća je pojava magle u unutrašnjosti, pretežno u jutarnjim satima, kada je poželjno biti oprezniji, te po potrebi reducirati kretanje.

U ostatku dana, trebali bi umanjiti aktivnosti.

—–

BIHAMK

Pojačana frekvencija vozila i duža zadržavanja na GP Velika Kladuša

Pojačana frekvencija vozila i duža zadržavanja bilježe se na izlazu iz BiH na graničnom prelazu Velika Kladuša.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila kroz tunel Vranduk u vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo. Tokom dana u vremenu od 05 do 21 sat, kroz tunel se saobraća dvosmjerno

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica), Doljani-Metković (između graničnih prelaza) i Ključ-Bosanski Petrovac (na prevoju Lanište).

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Podsjećamo vozače da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)