Opijenost visinom

Oni balansiraju između vrhova i skaču vezani konopima u kanjone: Fotograf Fred Marie je pratio ove ljude, koji se u svakom pogledu usuđuju pokazati i hrabrost i ludost, na žici.

Na destinaciji Kjerag, u Norveškoj. Paul-Antoine Gauchon, suosnivač skakačke grupe Pyrénaline, na sajlu kojom prelazi preko kanjona, razgrnuo je svoje stvari na sušenje i provjetravanje.

U slobodnom padu iznad oblaka: Na padinama Pirineja u Francuskoj, jedna grupa atleta trenira Pendulum skok. Kao i kod Bungee skokova, u slobodnom padu leti se do duboko u dubinu.

Planine, kao ogromni park za penjanje: sa druge strane Pirineji, u Španiji. Gillian Hamcy koristi konopac kao klizaljku – za spust. Padobran će mu osigurati meko slijetanje.

Oslobođena sreća: Samo da konopac izdrži.

Crveno jezero, Hrvatska: Članovi različitih skakačkih timova uživaju u pauzi na ležaljkama, razumljivo, na dobroj visini. Ekstremni sport funkcioniše samo u timskom radu. Zajednički obroci su sastavni dio toga.

Nije teško prepoznati koji pribor drži skakače u životu: Konopci za penjanje svih dužina i vrsta centralni su dio opreme, kao i razne priključne, takozvane karabin kuke.

Francuski fotograf Fred Marie voli putovanja i adrenalin. Godinama prati tim skakača iz grupe Pyrenaline. U prilogu fotografije sa putovanja na nekoliko destinacija u Evropi.

(sten)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)