Policija u Hong Kongu uhapsila nekoliko demonstranata iz univerzitetskog kampusa

Nekoliko demonstranata uhapšeno je u ponedeljak popodne, dok su pokušavali pobjeći iz univerzitetskog kampusa u Hong Kongu, koji je bio okružen policijom.

Grupa od oko 100 ljudi pokušala je izaći iz područja  Politehničkog univerziteta, ali ih je policija presrela, bacala suzavac i gađala ih gumenim mecima.

Ovo je treći put da su demonstranti pokušali napustiti područje kampusa, nakon nasilnih okršaja tokom noći s policijom, podsjeća BBC.

U prošloj sedmici, područje Univerziteta se pretvorilo u ratište u vrijeme kada se dugotrajni hongkonški protesti intenziviraju i postaju sve nasilniji.

Visoki sud u Hong Kongu presudio je ranije danas da je neustavan zakon o zabrani nošenja maski za lice iz vremena kada je taj grad pod kineskom kontrolom bio britanska kolonija.

Sud je odlučio da je taj zakon u suprotnosti sa “osnovnim zakonom”, mini-ustavom Hong Konga, pod kojim je grad 1997. godine vraćen pod kinesku vlast, prenosi Reuters.

U odluci suda se navodi da zabrana nošenja maski za lice krši osnovna prava u većoj mjeri nego što je razumno potrebna za postizanje svoje svrhe, prenosi AP.

Vlada Hong Konga, koja se suočava sa višemjesečnim i vrlo nasilnim protestima, prošlog mjeseca je iskoristila ovlaštenja  iz zakona o vanrednim situacijama kako bi uvela zabranu nošenja maski za lice.

(Fena)

Foto: Reuters