Akcija “Jumper”: Pretresi na području Ljubuškog, Posušja i Mostara, uhapšene tri osobe

U sklopu operativne akcije “Jumper”, lišena slobode tri lica zbog krivičnog djela organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Policijski službenici Federalne uprave policije danas su preduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti na području Zapadno-hercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kanona, u cilju realizacije Naredbe Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Kantonalnog Suda u Tuzli. Ove aktivnosti su preduzete u sklopu  višemjesečne istrage koju provodi spomenuto tužilaštvo, vezano na dokumentovanje lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelom organizovani kriminal iz člana 342. stav 2., a u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu akcije, započeti su pretresi stambenih objekata na četiri lokacije na području Ljubuškog, Posušje i Mostar, te su lišene slobode tri osobe inicijala I. V. (1966.), M. P. (1977.) i I. B. (1976.), koji se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Prilikom lišenja slobode i pretresa navedenih osoba, pronađeni su i oduzeti predmeti koji su traženi naredbom Suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osobe lišene slobode biće kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru, te će u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

M. N.

(NovaSloboda.ba)