Dvojica optužena zbog krijumčarenja marihuane iz Crne Gore

Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta (Uskok) u sastavu Državnog tužilaštva Republike Hrvatske je pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv 40. godišnjaka i 34. godišnjaka, koje tereti da su u sastavu zločinačkog udruženja organizovali krijumčarenje marihuane iz Crne Gore u Hrvatsku, pri čemu je zaplijenjeno više od 312 kilograma marihuane vrijedne najmanje 4,6 miliona kuna.

Uskok je u utorak priopštio da je nakon istrage podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog krivičnog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Optuženi su da su se od aprila do avgusta ove godine na području povezali s više za sada nepoznatih osoba iz Crne Gore radi nabave i krijumčarenja velikih količina marihuane i njene dalje prodaje na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.

Nakon što je drugookrivljeni dogovorio nabavu i krijumčarenje marihuane preko Crne Gore u Hrvatsku, prvookrivljeni se autobusom, u vlasništvu firme u čijem je suvlasništvu drugookrivljeni, odvezao u Crnu Goru

Tamo je 22. avgusta, između Risna i Kotora, od za sada troje nepoznatih osoba iz Crne Gore preuzeo 312,7 kilograma marihuane upakovane u 41 paket.

Potom se, radi prevoza kupljene droge iz Crne Gore u Hrvatsku, autobusom uputio prema mjestu Čibače u opštini Župa Dubrovačka, gdje je drogu trebao preuzeti drugookrivljeni i dalje je prevesti do Zagreba.

Ali, istog dana na malograničnom prelazu Karasovići, autobus su zaustavili policija i carina, te u njemu pronašli spomenutu drogu vrijednu najmanje 4,6 miliona kuna.

U optužnici je predloženo produženje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenih, prenijela je Hina.

(Fena)